Inici Catàleg

Catàleg

La Cuina de Picasso

La Cuina de Picasso

Autors: Emmanuel Guigón, Androula Michael, Claustre Rafart, Laurence Bertrand Dorléac, Jean-Paul Morel, Cécile Godefroy, Marie-Laure Bernadac, Jèssica Jaques Pi, Christine Piot, Peter Read, Émilie Bouvard
Any: 2018
Pàgines: 328
Llengües: català, castellà, francès, anglès
Format: 21 x 28 cm
Editor: Fundació Museu Picasso de Barcelona / La Fábrica
ISBN: Català 978-84-948685-0-4
Castellà 978-84-948685-1-1 (ISBN La Fábrica: 978-84-17048-66-2)
Francès 978-84-948685-3-5 (ISBN La Fábrica: 978-84-17048-74-7)
Anglès 978-84-948685-2-8 (ISBN La Fábrica: 978-84-17048-75-4 )
Preu: 39 €

Una exposició sobre la cuina de Picasso? Per què no? No és un projecte gens incongruent, perquè la cuina és un indicador subtil de les arts de Picasso: pintura, gravat, escultura, ceràmica, poesia, teatre. Convé no negli¬gir el paper dels restaurants com a espai de trobada de les avantguardes, des dels Quatre Gats a Barcelona fins al Lapin Agile al turó de Montmartre, on s’entaulaven els bohemis de l’època i la petita colla de Picasso. Els men¬jars, els atuells i els àmbits relacionats amb la cuina tenen un gran poder d’evocació o d’associació. L’acte mateix d’alimentar-se i de pair és una metà¬fora per a un creador. Per mitjà del que és comestible, i fins i tot del que és incomestible, hi ha la feliç possibilitat de menjar-se el món. Les seves invencions permanents i l’eufòria de la seva imaginació són testimoni d’una gana insaciable. Picasso entra en escena a l’arena de la cuina i hi aborda el seu gran cerimonial. Heràclit ja ho havia dit: «Els déus són a la cuina».

Encara que en l’obra de Picasso l’assumpte culinari és present en totes les seves èpoques, en el catàleg el criteri cronològic s’ha deixat de banda i s’ha optat pel dels «fragments escollits» i les «miscel·lànies». Al menú s’hi poden trobar tant textos breus sobre un període o un altre com articles més «copiosos» que parlen de la cuina picassiana.