La cuina de Picasso
2018
Una exposició sobre la cuina de Picasso? Per què no? No és un projecte gens incongruent, perquè la cuina és un indicador subtil de les arts de Picasso: pintura, gravat, escultura, ceràmica, poesia, teatre. Convé no negligir el paper dels restaurants com a espai de trobada de les avantguardes, des dels Quatre Gats a Barcelona fins al Lapin Agile al turó de Montmartre, on s’entaulaven els bohemis de l’època i la petita colla de Picasso. Els menjars, els atuells i els àmbits relacionats amb la cuina tenen un gran poder d’evocació o d’associació. L’acte mateix d’alimentarse i de pair és una metàfora per a un creador. Per mitjà del que és comestible, i fins i tot del que és incomestible, hi ha la feliç possibilitat de menjarse el món. Les seves invencions permanents i l’eufòria de la seva imaginació són testimoni d’una gana insaciable. Picasso entra en escena a l’arena de la cuina i hi aborda el seu gran cerimonial. Heràclit ja ho havia dit: «Els déus són a la cuina».
Encara que en l’obra de Picasso l’assumpte culinari és present en totes les seves èpoques, en el catàleg el criteri cronològic s’ha deixat de banda i s’ha optat pel dels «fragments escollits» i les «miscel·lànies». Al menú s’hi poden trobar tant textos breus sobre un període o un altre com articles més «copiosos» que parlen de la cuina picassiana.
Castellano: 978-84-948685-1-1 (ISBN La Fábrica: 978-84-17048-66-2)
English: 978-84-948685-2-8 (ISBN La Fábrica: 978-84-17048-75-4)
Français: 978-84-948685-3-5 (ISBN La Fábrica: 978-84-17048-74-7)